ضوابط تردد دوچرخه در جاده های برون شهری

ساخت وبلاگ

بررسی ضوابط و مسائل حقوقی در خصوص تردد دوچرخه در راههای برون شهری با توجه به رشد اخیر دوچرخه سواری در معابر شهری و برون شهری در کشور  چالشها و حوادثی را  مخصوصا در راههای برون شهری شاهد هستیم که متاسفانه به دلیل ناآگاهی کاربران دوچرخه سوار این حوادث رقم می خورد. در ذیل بریده های از ضوابط و آیین های سازمان مدیریت و برنامه ریزی و آیین نامه راهنمایی و رانندگی را برای شما ارائه خواهیم داد.

دیدگاه آیین نامه ۲۶۷ جلد سوم :

عبور دوچرخه ممنوع تردد دوچرخه
عبور دوچرخه ممنوع

اولین سوالی که ممکن است از خود بپرسیم این است که آیا نیاز است که مسیرهای برون شهری به دلیل احتمال بروز تصادف با دوچرخه سواران به تابلوی ممنوعیت عبور تجهیز شود  یا خیر ؟

برابر آیین نامه ۲۶۷ جلد سوم در توضیحات کاربرد این تابلو می خوانیم، این تابلو به منظور ممنوعیت عبور دوچرخه در مسیرهایی که برای این منظور مناسب نیست استفاده میشود. این تابلوها به طور کلی ممکن است در اطراف مناطق مسکونی (خانه هایی) که به علت کمبود عرض پیاده رو و یا قابلیت دید محدود در طول آن، دوچرخه سواری مناسب و ایمن نباشد، استفاده گردد

برابر  این بند و سایر ضوابطی که در این مقاله می خوانید نصب تابلو ممنوعیت تردد دوچرخه در راههای برون شهری به دلیل عدم وجود زیرساختهای لازم جهت تردد این وسیله نقلیه توصیه نشده و حتی تردد این وسیله در موارد استثنایی ، شرایط و زمان خاص  مجاز دانسته شده  است. لذا بیشترین کاربرد این تابلو در مسیرهای درون شهری می باشد.

دیدگاه آیین نامه ۲۶۷ جلد اول در خصوص تردد دوچرخه در آزادراه و بزرگراهها

با حداقل چهار خط عبور (دو خط عبور در هر طرف) که مسیرهاى رفت و برگشت از هم جدا، دو طرف آن محصور و بدون تقاطع بوده و در آن دسترسی با کنترل کامل است. عبور پیاده، دوچرخه، سایر وسایل نقلیه غیرموتورى و در موردهایى عبور تمام یابخشى از وسایل نقلیه تجارى ممنوع است.
بزرگراه مانند آزادراه، ولى امکان ایجاد تقاطع و دسترسى در آن به طور محدود وجود دارد

دیدگاه آیین نامه ۲۶۷ جلد اول در خصوص تردد دوچرخه در سایر راهها برون شهری

در زبان اهل فن و زبان گفتگوی معمولی مردم کشور، لفظ »راه« به تنهایی و به خودی خود مفهوم حاکم بودن شرایط بیرون شهر را در محتوا دارد و بیان کنندۀ مسیری است که در حالت غالب برای رفت و آمد خودروهای موتوری ساخته شده و عبور پیاده و وسایل چرخدار غیر موتوری از آن فقط در موارد استثنایی مجاز میباشد .

دیدگاه نشریه ۸۰۰ آیین نامه راههای ایران

استفاده از شانه، براى پیاده رو و دوچرخه رو، در حالت کلى خالى از اشکال نیست، چه این کار علاوه بر افزایش احتمال تصادف، شانه را از ایفاى نقش اصلى خود باز مىدارد. براى ترافیک کم پیاده، دوچرخه و راههاى کم اهمیت، ایجاد مسیر جدا براى پیاده و دوچرخه ضرورت ندارد. در غیر این صورت، باید معابر ایمن پیش بینى شود.

ماده ۷۷ آیین نامه راهنمایی و رانندگی

دوچرخه باید دارای تجهیزات زیر باشد:
الف ـ یک چراغ سفید یا زرد در جلو که هنگام شب تا مسافت ۱۵ متری جلوی آن را به قدر کافی روشن سازد.
ب ـ یک چراغ با نور قرمز در عقب که در هنگام شب از فاصله ۱۵۰ متری دیده شود.
پ ـ یک نورتاب به رنگ قرمز در عقب و همچنین یک نورتاب به رنگ زرد در جلو که نور وسایل نقلیه پشت سر و جلو را از فاصله ۲۰ متری منعکس نماید.
ت ـ یک زنگ یا بوق که صدای آن از فاصله ۳۰ متری شنیده شود. نصب و استفاده از زنگ ‌های صوتی یا آژیر یا بوق خطر برای دوچرخه‌ ها ممنوع است.
ث ـ ترمزی که به هنگام گرفتن آن دوچرخه در فاصله مناسبی متوقف گردد.

Bicycle light
Bicycle light

ماده ۱۶۴آیین نامه راهنمایی و رانندگی

ـ‌ رانندگان و سرنشینان هر نوع موتورسیکلت و دو‌چرخه موتوردار باید به کلاه ایمنی مجهز باشند و در طول حرکت از آن استفاده نمایند.

ماده ۱۶۹آیین نامه راهنمایی و رانندگی

راندن موتورسیکلت، موتور گازی و دو‌چرخه هنگام لغزنده بودن راه‌ ها ممنوع است.

ماده ۱۶۷ ‌ـ‌ عبور موتورسیکلت و موتور گازی و دو‌چرخه سوار از پیاده رو و و‌سط دستجات، بازار و نقاط شلوغ ممنوع است.

ماده ۱۶۸ ـ موتورسیکلت‌ سواران و دوچرخه‌ سواران حق ندارند هنگام رانندگی بار نامتعارف و اشیای دیگری حمل کنند یا حرکت نمایشی یا اعمالی انجام دهند که نیازمند برداشتن دست ‌های آنان از روی فرمان باشد.

ماده ۱۷۰ ‌ـ‌ رانندگی با دو‌چرخه فاقد زین ممنوع است.

ماده ۱۷۱ ‌ـ‌ دو ترکه سوار کردن اشخاص رو‌ی دو‌چرخه ممنوع است، مگر آنکه زین اضافی استاندارد برای این کار داشته باشد.

ماده ۱۷۲ ـ دوچرخه ‌سواران مکلفند:
الف ـ هنگام حرکت به‌ طور کامل از طرف راست راه عبور نمایند و برای گذشتن از وسایل ‌نقلیه‌‍ ای‌ که در کنار راه توقف کرده ‌اند منتهای احتیاط را به عمل آورند.
ب ـ در صورت زیاد بودن تعداد دوچرخه ‌سواران، باید در یک ردیف حرکت کنند، مگرآنکه معبر ویژه ‌ای برای آنها اختصاص داده شده باشد. در این صورت حق ندارند بیرون معبر ویژه عبور و مرور نمایند.

دیدگاه وزارت ورزش و جوانان :
ضرورت اخذ مجوز تردد گروه های دوچرخه سواری

برپایی و راه‌اندازی گروه‌های دوچرخه‌سواری مستلزم اخذ مجوزات لازم است،و گروه‌ها و تیم‌های دوچرخه‌سواری می‌توانند با مراجعه به این هیأت و اداره کل ورزش و جوانان استان و یا ادارات شهرستان مجوزات لازم را اخذ کنند.

ورزش دوچرخه‌سواری در عین مفرح و جذاب بودن، یکی از رشته‌های پرخطر نیز محسوب می‌شود و فعالیت گروه‌ها در آن نیازمند طی کردن مراحل قانونی و ایجاد تعهد در قبال اتفاق‌های رخ داده را دارد.

در صورت عدم اخذ مجوزات لازم، فعالیت این گروه‌ها از قالب ورزش خارج شده و هرگونه اتفاق در این طول مسیر رکاب‌زنی متهم به آسیب‌رسانی عمدی خواهد بود و عواقب سنگین حقوقی را متوجه مسؤولان این گروه‌ها و حتی رکاب‌زنان آن خواهد کرد.

(برگرفته شده از خبرگزاری فارس)

بیمه شخص ثالث دوچرخه

برابر بند «ث» ماده ۱ قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۱۳۹۵، منظور از وسیله نقلیه، «وسایل نقلیه موتوری زمینی و ریلی شهری و بین شهری و واگن متصل یا غیر متصل به آن و یدک و کفی(تریلر) متصل به آن ها» می باشد. بنابراین که نیروی محرک آن، نیروی وارد شده به رکاب توسط راکب است و از منظر فنی «موتوری» محسوب نمی شود، از شمول تعریف مذکور خارج بوده و بالتبع از شمول قانون صدر الذکر خروج موضوعی دارد.

ویدئو ضوابط جهت بهره برداری :

در خصوص این مقاله نظرات خود را برای ما ارسال کنید.

هر گونه کپی برداری و باز نشر حتی قسمتی از مطلب فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.

عکس کده...
ما را در سایت عکس کده دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : عکاس شهر axadeh بازدید : 34 تاريخ : يکشنبه 3 دی 1402 ساعت: 14:10

خبرنامه