مشخصات و کاربرد تابلوهای اخطاری

ساخت وبلاگ

تعریف و کاربرد تابلوهای اخطاری

تابلوهای اخطاری به طور معمول به شکل یک مثلث است . حاشیه این مثلث به رنگ قرمز بوده و داخل مثلث نماد اخطار با توجه به کاربرد تابلوهای مورد نظر با رنگ مشکی در زمینه سفید به کار می رود.

تابلوهای اخطاری برای آگاه نمودن رانندگان و کاربران از وجود خطرهای موجود و یا اطلاع از وجود خطرهای دیگر در ادامه مسیر به کار می روند. استفاده از این تابلوها سبب رعایت احتیاط مناسب از سوی راننده شده و به طور معمول با کاهش سرعت و یا اتخاذ تدابیر دیگر ، باعث عبور راننده از خطر مورد نظر می شود. تابلوهای اخطاری نقش قابل توجه ای در افزایش ایمنی جاده دارند ولی در به کار بردن آن ذکر این نکته بسیار قابل توجه است که به کار بردن مکرر این تابلوها ، بخصوص در موقعیت های غیر لازم ، باعث بی توجه ای از سوی رانندگان شده و کارآیی آن ها به مقدار قابل توجه ای کاسته میگردد. بنابراین توصیه می گردد که استفاده از این تابلوها در موقعیتهای ضروری و لازم انجام شود.

این تابلوها در ۵ اندازه مختلف به کار میرود. به طور معمول از اندازه های بزرگ تر در آزادراه ها و بزرگراه ها استفاده میگردد و بسته به عملکرد جاده مورد نظر و اهمیت آن اندازه این تابلو متغییر می نماید.

نکات و جدول مشخصات ضخامت و مساحت مفید تابلو اخطاری برابر توضیحات فهرست بهاء راهداری

۱-حداقل ضخامت صفحه ورق فولادی تابلوهای عمودی برابر ۱/۲۵ میلیمتر است .
۲- چنانچه تابلوها دارای حاشیهای با شبرنگ فلورسنت زرد-سبز باشند، مساحت تابلو، با سطح فلورسنت تابلو در نظر گرفته میشود و فقط سطح دارای شبرنگ فلورسنت در اضافه بهای آیتمهای ۱۸۱۰۸۸یا ۱۸۱۰۸۹فهرست بهاء راهداری اعمال میگردد

ردیفنام تابلو و اندازه mmضخامت ورق تابلوهای ساده mmضخامت ورق تابلوهای ساده رخ دار mmضخامت ورق تابلوهای لبه دار mmمساحت مفید(مترمربع)
۱تابلوی مثلثی با ارتفاع ۶۰۰میلیمتر۱.۵۱.۵۱.۲۵۰.۲۴
۲تابلوی مثلثی با ارتفاع ۷۵۰میلیمتر۱.۵۱.۵۱.۵۰.۳۷۵
۳تابلوی مثلثی با ارتفاع ۹۰۰میلیمتر۱.۵۱.۵۱.۵۰.۵۴۰
۴تابلوی مثلثی با ارتفاع ۱۲۰میلیمتر۲۲۱.۵۰.۹۶۱
۵تابلوی مثلثی با ارتفاع ۱۵۰میلیمتر۲۲۲۱.۵۰۱
جدول مشخصات ضخامت و مساحت مفید تابلوهای تیپ اخطاری

از تابلوهای اخطاری ممکن است در داخل متن تابلوهای اطلاعاتی استفاده شود. در بیشتر موارد از تابلوهای متمم از قبیل ” فاصله تا خطر ” و یا ” طول منطقه خطر ” برای آگاه ساختن راننده به همراه تابلوهای اخطاری می تواند سود برد.

استفاده و کاربرد تابلوهای اخطاری در جاده ها باید مطابق با نظر و قضاوت کارشناسی انجام گیرد.

جنبه های قانونی تابلوهای اخطاری:

تابلوهای اخطاری به منظور آگاه ساختن رانندگان از خطرات احتمالی نصب میگردد، بدیهی است که کلیه عواقب و مسوولیت های ناشی از عدم توجه به این تابلوها، بر عهده متخلف است .

اندازه تابلوهای اخطاری

تابلوهای اخطاری با توجه به شرایط و ویژگی های مسیر ، نوع و اهمیت خطرهای موجود در طول مسیر و سرعت حرکت وسایل نقلیه در پنج اندازه به ارتفاع ۶۰۰، ۷۵۰، ۹۵۰، ۱۲۰۰، ۱۵۰۰، میلیمتر به کار میرود.

به طور معمول تابلوهای اخطاری با اندازه بزرگتر برای آزادراهها و بزرگراهها و در فاصله نسبتاً زیادی از محل خطر مربوط قرار میگیرد. زیرا وقتی سرعت وسایل نقلیه زیاد است ، رانندگان با توجه به سرعت ، نیاز به فاصله بیشتری برای کم کردن سرعت خود دارند و اندازه بزرگتر تابلو باعث می شود تا تابلو از فاصله دورتری قابل رویت باشد و رانندگان توانایی شناسایی وضعیت تابلو ، تحلیل و انجام عکس العمل لازم را داشته باشند.

محل و فاصله نصب تابلوهای اخطاری

محل و فاصله نصب تابلوهای اخطاری تابع عواملی همچون شرایط فیزیکی راه ، وضعیت تردد وسایل نقلیه ، سرعت وسایل نقلیه و فاصله دید تابلوها می باشد. این محل ها باید دارای مناسبترین بازدهی هشدار به رانندگان در زمان های مختلف شبانه روز ، اعم از صبح و شب ، شرایط مختلف جوی ، بخصوص در هنگام نامساعد بودن شرایط آب و هوا را داشته باشند .

در جدول ۲-۱ اندازه لازم تابلوهای اخطاری ، و از آن ها، فاصله نصب از محل خطر و حداقل فاصله دید آن ها برای رانندگان ، ارایه شده است . به منظور نصب تابلوهای اخطاری توجه به نکات زیر ضروری می باشد.

ارتفاع نصب تابلو از راه ، فاصله نصب تابلو از راه

الف )در مواردی که بنا به محدودیت های فیزیکی و شرایط جاده استفاده از تابلوهای اخطاری با اندازه توصیه شده مسیر نباشد، می توان از همان تابلو با یک سایز اندازه کوچکتر استفاده نمود. لازم به ذکر است در این شرایط ، باید توجه داشت کاهش اندازه تابلو، باعث دیر رویت شدن آن توسط راننده گردیده و در نهایت زمان عکس العمل کمتری برای آن مسیر در پی دارد.

ب) در مواردی که سوابق تصادف حاکی از این موضوع باشد که رانندگان در محل مربوطه توجه لازم را به تابلوهای هشدار دهنده نمی نمایند، یا در محل مربوطه زمان لازم برای عکس العمل لازم را ندارند ، بهتر است از تابلوهای اخطاری با یک سایز بزرگتر نسبت به ابعاد توصیه شده استفاده گردد.

پ) محل نصب تابلوهای اخطاری نباید خیلی دورتر از منطقه یا موضع خطر نصب شوند. این موضوع در مناطق شهری دارای اهمیت فراوانی است . زیرا ممکن است که به دلیل شرایط محیطی ، توجه رانندگان نسبت به تابلوها کاسته شود. و یا راننده هشدار را فراموش کند. فضا سازی حداقل بین تابلوهای خطر با پیام های مختلف باید بر اساس زمان تخمین زده شده برای درک راننده و عکس العمل او نسبت به تابلوهای ثانوی است .

ت) پس از نصب تابلوهای اخطاری باید عملکرد آن ها در روز و شب ارزیابی گردد.

رعایت این نکته بسیار مهم است که رانندگان دید واضحی از تابلوهای ترافیکی داشته باشند .فاصله ای که باید فاقد هر گونه مانع برای دید ، چه در اثر شاخ و برگ درختان و چه در اثر مبلمان خیابان یا تابلوی دیگر ، باشد. به عنوان فضای دید باز شناخته می شود.

ث) با افزایش سرعت در یک مسیر مشخص فاصله نصب تابلو نصب به تابلو اخطاری از خطر مربوطه نیز بیشتر می گردد و علت آن این است که اطمینان حاصل شود که راننده فرصت لازم برای انجام عکس العمل در قبال خطر را دارا باشد. این تابلوها به طور معمول نباید در فاصله ی بیشتر از ۱۰% فاصله توصیه شده در جدول (۲-۱) قرار گیرند. در مواردی که اجتناب ناپذیر است باید از یک صفحه متمم نشان دهنده فاصله از محل خطر استفاده نمود.

ج) به طول معمول تابلوهای اخطاری باید در سمت راست جاده نصب گردند. در مواردی که تابلوی اخطاری در سمت راست، خارج از فاصله دید مناسب است و یا در مسیرهای چند خطه به علت عبور سایر وسایل نقلیه تابلوی نصب شده ممکن است دیده نشود. بهتر است تابلو در سمت چپ مسیر نیز نصب گردد. اما وقتی در سمت راست جایی برای نصب آن نیست ناگزیر فقط در سمت چپ تابلو نصب می شود.

چ)اگر تابلوی اخطاری در سمت چپ قرار گیرد ، باید احتیاط های لازم در خصوص عدم گمراهی راننده در شب یا مه انجام شود. لذا در موارد لازم مناسب است که از تابلوهای هشداری دهنده مضاعف در هر دو طرف جاده استفاده شود. به همان صورت که در جاده های دو بانده یا در مسیرهای پر سرعت منتهی به جاده پر پیچ و خم استفاده می شود.وضعیت دید تابلوهای اخطاری باید به گونه ای تامین شود.که عاری از هر گونه مانع اعم از شاخ و برگ درختان ، مبلمان شهری و یا هر گونه عوارض دیگر باشد.

جدول ۲-۱-اندازه ، کاربرد و فاصله تابلوهای اخطاری با توجه به سرعت حرکت وسایل نقلیه

سرعت حرکت وسایل نقلیه
(کیلومتر بر ساعت)
مثالهایی از انواع جاده هایی که سرعت وسایل نقلیه ممکن است شبیه آنچه در ستون اول نوشته باشدارتفاع مثلث mmفاصله علامت از محل خطر (متر)فاصله حداقل دید برای علامت (متر)
تا۳۰جاده های کم عرض شهری و بین شهری۶۰۰۴۵۴۵
۳۰تا۵۰جاده های فرعی و محلی۶۰۰۴۵۴۵
۵۰تا۶۵جاده های دوخطه بدون میانه۷۵۰(۶۰۰)۴۵-۱۱۰۶۰
۶۵تا۸۰جاده های شریانی(بزرگراه هاو جاده های اصلی) و برخی جاده های فرعی۹۰۰
(۷۵۰)
۱۱۰-۱۸۰۷۵
۸۰تا۹۵جاده های شریانی (آزادراه ها، بزرگراهها، و جاده ای های اصلی شهری)۱۲۰۰
(۹۰۰)
۱۸۰-۲۴۵۹۰
بیشتر از۹۵آزادراهها و بزرگراهها۱۲۰۰
(۱۵۰۰)
۲۴۵-۳۰۵(۱۲۰)۱۰۵
توضیحات جدول :
۱-سرعت حرکت وسایل نقلیه (ستون یک) ۸۵% سرعت آماری نزدیک شدن (سرعتی که ۸۵% خودروهای سواری برابر یا کمتر از آن در آن قسمت از جاده حرکت میکنند) است .
۲-اندازه کوچکتر علامتها، فقط هنگامی مورد استفاده میگیرد که مسئله رعایت زیبایی و یا محدودیتهای طبیعی نصب علامت بزرگتر را غیر قابل استفاده سازد.
۳-اندازه های کوچکتر علامت ها ، وقتی که شرایط نصب ایجاب میکند و یا وقتی احتمال وقوع تصادف زیاد باشد، به کار می رود.

نحوه نصب و ارتفاع نصب

نصب تابلوهای اخطاری به دو صورت انجام می شود.

الف- نصب یک تابلو بر روی یک پایه

ب- نصب چند تابلو بر روی یک پایه

در ادامه جزییات نصب آن تشریح می گردد.

ارتفاع معمول برای پایه بر اساس ارتفاع زیر تابلوی اخطاری اندازه گیری می شود که این ارتفاع حداقل ۱۵۰۰ میلیمتر (۱.۵متر) تا روی بالاترین سطح روسازی است.

رعایت ارتفاع نصب علامتها، مهم و مورد تأکید می باشد
به طور معمول، لبه پایین تابلو باید ۱/۵متر بالاتر از بلندترین نقطه سوار ه رو باشد. در صورت امکان علامتها باید طبق ارتفاعات زیر نصب گردد:
الف :در محل بدون پیاده رو، ارتفاع لبه پایین تابلو ۱/۵متر بالاتر از سطح سواره روی مجاور (در راه های برون شهری).
ب :در محل با پیاده رو، ارتفاع لبه پایین تابلو ۲/۰تا ۲/۴متر بالاتر از سطح پیا ده رو(در راه های درون شهری)

در مواردی که اجزای فیزیکی جاده بخصوص خط کشی و موقعیت عبور وسایل نقلیه باعث مخدوش شدن و کثیف شدن تابلو گردد، بهتر است از ارتفاع های بلندتر استفاده نمود. در این خصوص هنگامی که تابلو در پیاده روها و یا محل های عبور عابران پیاده نصب می گردند، ارتفاع زیر تابلو در حدود ۲۳۰۰ میلی متر پیشنهاد می شود.

به غیر از مواردی که تابلو به یک نور افکن و یا سیستم روشنایی مجهز است ، تبلیغات نباید در قسمت بالای تابلو نصب شوند.این عمل باعث افزایش به هم ریختگی و بی نظمی و عدم رعایت حق تقدم میگردد. در مسیرهای دوچرخه سواری و یا مسیرهای مشترک بین محل عبور دوچرخه و عابران پیاده ، ضروری است ارتفاع زیر تابلو در حدود ۲۳۰۰ میلیمتر باشد. در مواردی که از تابلوهای متمم در روی تابلوهای اخطاری استفاده میشود. این ارتفاع از زیر تابلو متمم در نظر گرفته می شود.استفاده از تابلوهای تبلیغاتی در کنار تابلوهای اخطاری مجاز نیست زیرا استفاده توام این دو علامت در کنار هم باعث سردرگمی و حواس پرتی رانندگان می گردند.

به طور کلی مناسبتر است که بیش از ۲ تابلو بر روی یک پایه نصب نگردد. در این خصوص هنگام استفاده از یک تابلو متمم همراه با یک تابلوی اخطاری این دو علامت به عنوان یک علامت اخطاری محسوب میگردند. تابلوهای اخطاری نباید به همراه تابلو ” ایست ” یا تابلو رعایت حق تقدم یا تابلوهای ” محدویت سرعت ” بر روی یک پایه نصب گردد.

هنگامی که ۲ تابلو یا بیشتر با یکدیگر بر روی یک پایه نصب شده اند ، تابلویی که خطر نزدیکتر را نشان می دهد ، باید بالاتر از بقیه باشد. همچنین اگر تابلوی جدید پس از گذشت زمان به تابلوهای اخطاری قدیم اضافه شود، باید اولویت بندی مورد توجه قرار گیرد.

به طور کلی ارتفاع هیچ تابلویی نباید از ۴ متر از سطح آسفالت تجاوز نماید و باید اطمینان حاصل آید که تابلوی در نظر گرفته شده جهت هشدار واضح می باشند.

توجه به این نکته ضروری است که تابلوهایی که بالاتر از بقیه تابلوها نصب شده اند ، ممکن است در هنگام نصب نور کمتری از چراغ های وسایل نقلیه را دریافت نمایند، از این رو بازتاب نور این تابلو برای رانندگان مناسب نبوده و اغلب فاقد اثر بخشی لازم می باشد. این نکته در سرازیری ها مشهود می باشد . لذا در هنگام نصب ، کنترل این موارد ضروری است .

در محلی که چراغ راهنمایی وجود دارد و تابلوهای اخطاری به همراه سایر تابلوها نصب می گردد ، باید تابلوی مثلثی شکل بالاتر از بقیه نصب گردد.

چند توصیه مهم از نشریه ۲۸۰ در خصوص ابعاد فنداسیون

محل پی برای تابلوی جدید باید حفاری شده و اطراف آن به صورت قائم تراشیده شود . پی استاندارد یک تابلو باید حداقل ۳۵*۳۵ سانتیمتر بوده و عمقی برابر با ۵۰ سانتیمتر داشته باشد.

روش صحیح اجرای پی تابلو

پی برای کار گذاری پایه تابلوهای از نوع یک و دو پایه بایستی از بتن غیر مسلح طبقه ۷ مشخصات فنی و عمومی راه باشد. ضمناً توجه شود که پایه حدوداً در وسط پی قرار گیرد و پایه تابلو بایستی دارای شاخک هایی باشد تا با قرار گرفتن در بتن استحکام پایه افزوده شود.

بتن ریخته شده در پی بایستی متراکم شود. سطح بتن نیز باید کاملاً صاف شده و دارای شیب ملایمی از پایه به سمت لبه پی باشد.

زمینه پشت تابلوهای اخطاری

پس زمینه یا زمینه پشت تابلوهای اخطاری همانند سایر تابلوها ، تاثیر بسزایی در میزان هشدار و جلب توجه رانندگان بخصوص در هنگام شب دارد. به طور معمول در عملیاتی که نور کافی وجود ندارد و یا اهمیت آگاه سازی از خطر بسیار ضروری است (نقاط حادثه خیز و پر تصادف ) از تابلوهای اخطاری با پس زمینه زرد (فلورسنت) استفاده میگردد.

صفحات پس زمینه زرد رنگ باید دارای خاصیت فلورسنت باشند ، که در هنگام شب دارای وضوح بیشتری باشند . خاصیت فلورسنت این صفحات در موارد دیگر همچون آب و هوای آلوده و یا هنگام وجود سایه در هنگام روز (به طور مثال در سایه درختان) دارای کاربرد فراوانی هستند . توجه به این نکته ضروری است که جهت نصب صفحات فلورسنت دید راننده با اهمیت است و ضرورت دارد استفاده از این پس زمینه ها در موارد خاص صورت پذیرد و استفاده بی رویه باعث میشود که رانندگان از کنار این تابلوها به سادگی گذشته و تاثیر لازم را نداشته باشد.

قابل توجه است که استفاده از صفحات زمینه همیشه بهترین راه حل برای توجه و آگاه سازی نسبت به خطر نیست و دارای و مشکلاتی نیز می باشد. به طور مثال : استفاده از صفحات بزرگ پس زمینه ، گاهی دید راننده را مختل میسازد و یا تشخیص تابلوی مثلثی شکل را مشکل می نماید . همچنین استفاده از این صفحات بخصوص با رنگ زرد در بعضی محل ها از لحاظ زیبایی محیط خوشایند نبوده و باعث کاهش جلب توجه از سوی رانندگان می شوند.

نورپردازی و بازتاب تابلوهای اخطاری

نورپردازی و آشکارسازی تابلوهای اخطاری یکی از مهمترین ویژگیهای کاربردی این تابلوی برای هشدار به رانندگان می باشد.نورپردازی تابلوی به طول معمول در محلهای تاریک مانند تونلها و زیرگذرها در هنگام شب انجام می شود . به طور عمده در جاده هایی که دارای سیستم روشنایی می باشند باید از وضوح تابلو اطمینان حاصل گردد. در این راستا استفاده از مواد بازتاب کننده نور (شبرنگها موارد منشوری شکل کوچک) لازم است اما استفاده از این مواد تضمین کننده کافی برای وضوح تابلوها نمی باشد.

تابلوی اخطاری یا انتظامی باید تا فاصله ۵۰ متری از محل روشنایی مسیر دارای وضوح باشند، اما در فواصل دیگر تنها انعکاس تابلو برای راننده کفایت می نماید. همچنین باید توجه داشت که جهت نصب تابلو ، نصب در جهت حرکت تاثیر بسزایی در انعکاس نور دارد و در مواردی که تابلوها در زاویه بازتر از حدود توجه شده نسبت به جهت حرکت نصب شوند، دارای بازدهی کمتری جهت انعکاس نور می باشند.

کلیه تابلوهای هشدار دهنده به کار رفته در خیابانهای شهری و یا مسیرهای برون شهری باید به طوری به سیستم نورپردازی مجهز شده و یا به صورت مستقل منعکس کننده نور باشند.

تابلوهای اخطاری موقت

برخی از تابلوها در شرایط گذرا (موقت) مورد استفاده قرار میگیرند. همانند تابلوهایی اخطاری پر کاربرد مثل ” سیل ” ، ” یخ زدگی جاده ” ، ” جاده ناهموار” و تعداد تابلو از خطرات دیگر که بایستی این تابلوها بعد از رفع خطر برداشته شوند .

بسیاری از تابلوهای موقتی که برای نشان دادن جهت مورد استفاده قرار می گیرند پس از رفع احتیاج می توانند برداشته شوند، مثل تابلو ” مسیر مستقیم مسدود است ” و …

قانون به یک مقام مسوول ترافیکی اجازه می دهد تا از تابلوی جهت هشدار از خطری موقت که در نتیجه کار روی جاده ایجاد شده استفاده نماید. همچنین در مواردی چون وضعیت آب و هوایی نامناسب ، یا وجود دلایل طبیعی نظیر اشکال در سیستم نور خیابان یا ایراد در سایر تجهیزات خیابانی که با جاده در ارتباط است یا خسارت وارده به خود جاده می توان از این تابلو استفاده نمود.

تابلوهای موقت در راه چه تابلوهایی هستند، تابلو نشان دهنده منطقه یخبندان
نمونه تابلوهای موقتی که بایستی پس از پایان دوره جمع آوری گردند.

دانلود بلوک کلیه تابلوهای اخطاری نشریه ۲۶۷

مطلب فروشگاهی

دانلود بلوک کلیه تابلوهای اخطاری نشریه ۲۶۷

تابلو اخطاری ،دانلود فایل متن باز تابلو و علائم ایمنی راه
دانلود فایل متن باز علائم و تابلوهای نشریه ۲۶۷- علائم اخطاری

– دانلود بیش از ۱۱۰ بلوک علائم اخطاری برابر نشریه ۲۶۷ جلد سوم با فرمت اتوکد (DWG)
– دانلود فایل لایه باز بیش از ۱۱۰ طرح علائم اخطاری برابر نشریه ۲۶۷ با فرمت های کاربردی برنامه کورل و ایلوستریتور  ( Ai – CDR -EPS ) جهت استفاده در طراحی تابلوها
– دارای چندین نمونه از تابلوهای متمم با فونت ابریشم
-مناسب برای مشاوران ، پیمانکاران و دانشجویان جهت تهیه و ارائه طرحهای ایمن سازی ، تهیه سایت پلان ایمنی مسیر و نقشه نواری

قیمت ۲۵.۰۰۰ تومان

در صورت بروز هر گونه مشکل در پرداخت و دانلود از طریق فرم زیر تماس حاصل فرمایید
تماس با ما

هر گونه کپی برداری و باز نشر حتی قسمتی از مطالب فروشگاه شرعاً حرام و پیگرد قانونی دارد

نوشته مشخصات و کاربرد تابلوهای اخطاری اولین بار در راهدار. پدیدار شد.

عکس کده...
ما را در سایت عکس کده دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : عکاس شهر axadeh بازدید : 209 تاريخ : شنبه 28 فروردين 1400 ساعت: 20:15

خبرنامه